sobota 15. června 2024

Výstava kaktusů 2024 Plzeň

 Minulý týden 8.června v Plzni začala tradiční výstava kaktusů pořádaná Klubem kaktusářů Plzeň. Na této výstavě jsem byl naposled před deseti lety. To jsem se ještě díval po sukulentech. Poté jsem se jí z celkem jasných důvodů vyhýbal.




Uplynulo deset let a má návštěva této akce měla už jasný cíl - kaktusy. Vzpomínám si, jak jsem minulý rok, přesně v den kdy tato výstava začínala měl už hodně chutí ji navštívit. Aby mě to  tolik nemrzelo, že se vyhnu její návštěvě a zakoupením dalších přírůstků,  jel jsem v ten den do naší plzeňské ZOO.




Už pár dní po té bylo jasné, že příští, tedy tu letošní výstavu, si ujít nenechám. Přitažlivost kaktusů se projevila naplno. Kaktusy jsou v rostlinné říši takovým zjevením. Něčím jako medvídek koala, panda, nebo třeba kolibříci a mořští koníci v říši zvířat. Něčím naprosto originálním a pokud propadnete jejich kouzlu, i neodolatelným. 




To potvrdila i letošní výstava. Začínala v devět a i když jsem tam byl už o půl hodiny dříve

(aby mi náhodou něco neuteklo), tradiční velký “stan” kaktusářů už byl plný. Před výstavou jsem sám sebe přesvědčoval, že tak maximálně čtyři kaktusy. Sám jsem tomu nevěřil a tak si sebou vzal raději hned dvě menší krabice. Ty stejně byly od letos už na internetu objednaných kaktusů od pánů kaktusářů Sedláčka a Stuchlíka. 




I na výstavě byly naplněny ne čtyřmi, ale sedmi kaktusy. Z toho dva byly poněkud větších rozměrů. Jeden velmi pěkný trs, který jsem při přesazování nemohl dostat z jeho plastového květináče, jak už se v něm tísnil. Druhým velkým byl poněkud vzrostlejší echinopsis werdermanii. Ten se také tísnil v poněkud malém květináči. Ostatní úlovky byly podstatně menší. Gymnocalycia a jedna sulcorebutia. Uvažoval jsem ještě o jednom vzrostlém gymnocalyciu, ale to už by se mi do těch krabiček nevešlo. 




Výstava trvala od soboty až do středy a já měl asi tisíc chutí ji znovu navštívit. Když jsem ale ve středu nové přírůstky přesazoval, zjistil jsem, že se na lodžii už jen tak, tak vešly. 




Pěstitelství kaktusů má v naší zemi velkou a poměrně dlouhou tradici. Některé kaktusy jsou po českých kaktusářích pojmenovány. Po chvíli, kdy jsem do zmíněného stanu na výstavu dorazil, tam bylo už opravdu plno. Jak jsem sledoval, část návštěvníků nakupovala dá se říct, tedy napsat, přímo ve velkém. Může to být také proto, že velmi pěkné, přímo si troufám napsat krásné kaktusy, jsou prodávány za téměř symbolickou cenu. Ty menší kole 50 Kč, ten velký trs mnoha kaktusů, jak ho vidíte na fotce byl za 150. Tak snad se většina z těch kaktusů dostane do dobrých rukou a bude novým “majitelům” dlouho dělat radost.




Tak za rok - pro všechny z Plzně a okolí, ta výstava a ty kaktusy stojí za to. Já se mám zase za rok na co těšit. Ten jeden kaktus, možná dva, nebo i tři, přece by se ještě někam vešly….







Žádné komentáře: