sobota 24. srpna 2024

“Firelight” - světlo ohně

Jsem přesvědčený, že hezčí květ, než má  hybridní Echinopsis Firelight vám už letos nepředstavím. I když i to je věc vkusu. Například má sestra má v oblibě květy bílé, možná ještě tak žluté. Osobně mám rád i ty výraznější barvy. Nakonec, všechny patří k životu.




Když jsem si v loňském roce objednával na Flora Cactus - boutique cactus Echinopsis et Trichocereus (flora-cactus.com) hybridní echinopsisy,  první představa byla, že chci jeden kvetoucí červeně, další kvetoucí žlutě, potom oranžově a nějaký, ve kterém se barvy trochu mísí. Bíle kvetoucí echinopsis subdenudata už jsem měl. Při mé nerozhodnosti a při tom, že na uvedených stránkách je červeně kvetoucích kaktusů v různých odstínech červené víc, váhal jsem, který objednat. 




Stále častěji jsem se díval na E. Firelight, nakonec ho objednal. Rozhodně této volby nelituji.

Už když kaktusy v loňském podzimu dorazily, upoutal mě zmíněný kaktus jak svou velikostí, tak i svými výraznými trny. Vyhledávám spíš kaktusy s menšími trny (klidně i bez trnů), ale tomuto kaktusu ty trny sluší.



Sice si nejsem jistý, jak to jednou bude s jeho přesazováním, až ještě víc vyroste. Předpokladem budou hodně silné kožené rukavice a zřejmě při tom kaktus o nějaké trny přijde.





Teď ke květům, které vidíte na fotkách. Byli celkem tři. Dva vykvetly den po sobě, třetí je ještě malý, takže není jisté, kdy a jestli vůbec vykvete. První květ se začal mírně otevírat už večer a otevřel se zřejmě v noci. Už v šest ráno byl plně rozkvetlý. Bohužel, už ve tři odpoledne dost uvadlý. Tato krása je sice intenzivní, ale jen na pár hodin.




Druhý květ časem kvetení přesně kopíroval ten předchozí. První květ jsem fotil v den, kdy byla modrá obloha bez mráčků, druhý den bylo slunce schované za mraky. Asi proto má každý z nich na fotkách trochu jiný odstín barvy. Na prvních obrázcích je první květ, na dalších květ druhý.



Aby si květ mohl vyfotit i Martin ještě před tím, než půjde do práce, ač velmi nerad, odstřihl jsem první, zvadlý květ. Po návratu z práce už by mohl fotit tak leda květ uvadlý. Fotka byla pořízena v šest ráno, při umělém osvětlení. Jeho fotkou červeného květu se dnes loučím.





Žádné komentáře: