sobota 10. srpna 2024

Gold Emblem - krátké setkání s krásou

V loňském roce na podzim jsem si na francouzských stránkách  Flora Cactus - boutique cactus Echinopsis et Trichocereus (flora-cactus.com) objednal pět hybridních echonopsisů. Přišly za překvapivě krátkou dobu a byly i bez květů pěkné. Některé více, některé méně.

Asi nejobyčejněji vypadal  kaktus Gold Emblem - Zlatý znak. Zimu kaktusy přečkaly na sucho a na jaře jsem začal se zálivkou. Od té doby všechny echinopsisy viditelně přirostly a na dvou z nich se objevily i zárodky budoucích květů. Jedním z těch dvou byl právě nenápadný Gold Emblem.

V poslední době se jeho květ rychle zvětšoval. Minulý týden ještě před jeho otevřením na něm byla jasně patrné žlutá, nebo spíše opravdu zlatavá barva. Kterou má ve svém názvu zcela oprávněně. V pátek bylo už jasné, že se každým dnem naplno otevře.



K tomu došlo v sobotu, někdy před polednem, kdy jsme se vrátili z procházky. Hned jsem ho Martinovi podstrčil k focení, s tím, že sám si ho vyfotím druhý den. Jako naschvál bylo v neděli zataženo a květ už se neotevřel. Večer už začal viditelně vadnout.



Nejkrásnější věci v životě někdy nemají dlouhé trvání a jak vidět, u některých krásných květů to platí také. Na druhou stranu kaktus je ještě relativně malý, bylo to jeho první kvetení. Příští rok bude zase o něco větší, květů může být víc. A když je i víc kaktusů, (nebo i jiných kytek), většinu dnů od jara do podzimu se něco na kvetení připravuje, něco kvete, něco odkvétá, jak už to v životě a nejen u kytek chodí. 



Pro mě bylo i toto několika hodinové kvetení zážitkem. Těším se na kvetení dalšího z těch pěti hybridních echinopsisů. Ten je podstatně větší a květy bude mít tři. A až přestanou ta letní vedra (kvůli kterým bych se obával o přežití kaktusů při přepravě), ještě si nějaké další objednám. Už jsem si pro ně udělal místo na lodžii.   


Když dnešní článek doprovází Martinovo fotky, rozloučím se i jeho počítačovou grafikou, tentokrát to budou exotičtí motýli.



ilustrace (c) Martin Hetto

Žádné komentáře: