sobota 31. srpna 2024

Sansevieria kirkii - květ

Abych pořád nepředstavoval jen kaktusové květy, tak dnes představím květ sansevierie kirkii. Pod označením sansevieria kirkii se dá zahrnout několik různě vypadajících rostlin.

V loňském roce jsem představil Sansevierii kirkii var. pulchra “Coppertone”. Myslím, že před pár lety jsem představil i Sansevierii kirkii Silver Blue, která patří mezi jednu z nejhezčích sansevierií. Květ, který dnes představím patří sansevierii kirkii var. pulchra. Listy jsou podobné  “Coppertone”, akorát nemají to zajímavý “měděný” odstín listů. Jsou tmavě zelené se světlejšími skvrnamy.

Mám dvě, jednu od české pěstitelky sansevierií, druhou jsem koupil na polském allegru.

Ta polská má v růžici víc listů. Střídavě každý rok jedna z nich vykvete. Zatím kvetly jen v zimních měsících, kdy je odpoledne, právě v době kdy jednotlivé květy květenství rozkvétají už docela tma.


Proto jsem je ještě nikdy nevyfotil. Letos si právě ta z od naší pěstitelky pospíšila a vykvetla tento týden. Byla už větší květenství s větším počtem jednotlivých květů. Květy vykvétají postupně, každý den několik. Bílé květy vypadají křehce, jsou lehce voňavé. Aktuální kvetení proběhlo během čtyř dnů. 


S tímto kvetením jsem se třikrát pokusil štětcem květy opylit. V červených plodech se skrývají poměrně velká semena, tvarem připomínající hrách. Akorát nejsou zelená, ale jakoby z mléčného skla, spíš z umělé hmoty.



Z prvního pokusu, už si nevzpomínám z kolika semen, vyklíčila tři. Rostliny uhynuly jako velmi malé. Nevím, co jsem udělal špatně. Z druhého pokusu bylo osm semen, ze kterých se po několika měsících vyklubaly tři rostliny. Jedna rostla rychleji než zbylé dvě, přežily všechny. Třetí pokus proběhl tento týden, jak bude úspěšný, to bude jasné po pár měsících.



Na fotce vidíte tu větší rostlinu. Zasazená u kraje je záměrně, protože při přesazování jsem viděl, že u rostliny začíná vyrůstat nová odnož, tak aby měla místo, kde může začít růst.



Velké rostliny jsem nevyfotil. Jsou bohužel už dost přerostlé. Nejdelší list dosahuje délky 90cm, ty ostatní zas o tolik kratší nejsou.  


Žádné komentáře: