neděle 8. září 2024

Šumava 2024

Pátek byl posledním dnem naší letošní krátké dovolené v Železné Rudě. Po večeři jsme šli na procházku po tomto malém městečku. Vzpomněl jsem si na místo, na které jsme kdysi chodili s rodiči a po chvíli chůze do kopce jsme byli na místě. Dříve  z něj byl dobrý výhled na tehdy “nedostupnou” Bavorskou Rudu a nejvyšší horu této oblasti Velký Javor. Dominantou městečka byla i věž kostela, někdy bylo slyšet i jeho zvony. Lavičky, na kterých jsme kdysi sedávali, byly na svém místě, ale tehdejší pěkný výhled zabraly od té doby vyrostlé několikametrové stromy. A také nové hotely, nebo apartmány.




Dnes už není třeba dívat se na Bavorskou Rudu z dálky, je dostupná po krátké procházce z té naší. Jinou věcí je, že ani ta Bavorská Ruda není, co bývala dříve. Většina obchodů zavřená, zrušený byl i plavecký bazén, který byl svého času jistě bohatě využíván. Možná dříve bylo výhodnější pro blízké sousedy nakupovat u nás. Ale dnes? No, pokud už nejsou obchody, asi se nakupuje v dalších blízkých městech, ale zřejmě už ne u nás.




Dva roky byl v opravě i zmíněný kostel, teď už je po renovaci znovu otevřený. Dobře, že nedopadl jako většina obchodů v Bavorské Rudě.




Čas přináší změny a poslední roky se podepsaly i na stromech na Šumavě. Čím dál smutnější je pohled na stromy kolem Čertova a Černého jezera, které patřily vždy mezi nejnavštěvovanější místa.








Dříve jsem moc rád chodil na celodenní výlety na ty nejvyšší vrcholky v okolí. Javor, Ostrý, Špičák. Tentokrát mě takové výlety nelákaly a myslím, že výhledově asi ani lákat nebudou. Každý čas v lidském životě má své. I tak jsem letos hodně nachodil. V květnu jsem psal o tom, že jsem během padesáti dnů nachodil přes milion kroků. Pokračoval jsem dál a skončil jsem až tento pátek, v poslední den dovolené, kdy jsem měl 155 za sebou jdoucích dnů s počtem minimálně 20.000 kroků, většinou víc. Na té Šumavě jsem dochodil posledních pět dnů a už jsem z toho byl poněkud otrávený.





Jako vždy jsem se zastavil i u květinové výzdoby v Železné Rudě. Nejsou to exotické květy, spíš takové obyčejné, hezké a rozšířené.








Žádné komentáře: