sobota 21. září 2024

Tradescantia sillamontana

Včera jsem z lodžie donesl na vyfocení tradeskancii sillamontanu. Měla zrovna pár pěkných květů. Tuto rostlinu jsem si přivezl z Korfu, kde jsem si asi třícentimetrový kousek stonku odštípl z truhlíku v jedné ulici plné hotelů, kousek od moře v Paleokastrici. Bylo to začátkem září před osmnácti lety. Od té doby u mě tahle rostlina žije, někdy také přežívá a někdy téměř živoří. Hodně záleží i na tom, jaké roční období zrovna je.

Nejdříve něco k tradeskanciím. Některé zdroje uvádí 75,  jiné 85 druhů. Pocházejí z Ameriky, kde rostou v širokém pásmu, od jižní Kanady až po severní Argentinu. Pojmenovány byly podle anglických přírodovědců Johnu Tradescantovi  a jeho synovi stejného jména. Právě ten mladší někdy kolem roku 1637 přivezl některého ze zástupců těchto rostlin (Tradescantia virginiana) do Anglie. Dnes představená sillamontana pochází ze suchých oblastí severovýchodního Mexika.



Tradeskancie se rozšířili asi do většiny obydlených oblastí na světě. Patří mezi nejčastěji pěstované rostliny. Jak domácí, tak i v teplejších oblastech zahradních. I v našich zahradách je často pěstovaná Tradescantia andersoniana. My měli tradeskancie - voděnky snad odjakživa doma. Jen tak ve vodě, kde rostly a některé i kvetly. T. sillamontana je jiná. O tom jsem se přesvědčil už při jejím zakořeňování, které neprobíhalo tak rychle. Svým způsobem je to xerofytní rostlina přizpůsobená životu  v suchých oblastech. Proto se jí na Korfu a v podobných oblastech dobře daří. 



Dlouho jsem ji měl v bytě, kde sice rostla, kvetla, ale bylo vidět, že to pro ni není optimální prostředí. Navíc její stonky, které na svých koncích koncem srpna a v září vykvétají pěkným květem po odkvětu chátrají. Vždy je během zimy, nebo začátkem jara ostříhám. Rostlina od spodu vždy znovu vypustí nové stonky a tak se to opakuje každý rok.



Před pár lety jsem ji začal spolu se sukulenty dávat na lodžii, kde se jí od konce jara až pomalu do příchodu prvních mrazíků dobře daří. Stačí ji jednou za týden zalít a koncem léta a začátkem podzimu se odmění květy, které vidíte na Martinových fotkách.


Žádné komentáře: