sobota 12. října 2024

Slovinsko - Postojnska jama, krása pod povrchem

Další den dovolené začal už slunečným počasím. Pro objevování dalších krás Slovinska to ale nebylo podstatné, protože naše výprava směřovala ke vchodu do jeskyně Postojnska jama.


Už hodně dlouho jsem žádnou jeskyni nenavštívil. Matně si pamatuji na jeden výlet, kdy jsme v jednom dni navštívili Koněpruské jeskyně a Karlštejn. Bylo mi pět a jen co jsme vystoupili z vlaku,  dostal jsem od včely, kterou jsem se pokusil chytit, první žihadlo ve svém tehdy ještě krátkém životě.





Teď jsem si ty zážitky z podzemí mohl oživit. Domnívám se, že Postojnska jama, nádherná krasová jeskyně, patří k těm nejkrásnějším jeskyním na světě.





Už začátek prohlídky napověděl,  že půjde o nevšední zážitek. Nastoupili jsme do speciálního vláčku, protože trasy jeskyně jsou tak  dlouhé, že by trvalo dost dlouho, kdybychom celou trasu šli pěšky. 





Dalším důvodem k urychlení prohlídky bude jistě i velký zájem o prohlídku této jeskyně.

Na prohlídku jsme každý dostali i zvláštního průvodce. Digitálního průvodce, jehož podobu bych přirovnal k jakémusi mobilu. Na různých místech v jeskyni byly viditelně umístěny čísla. Na tomto ”průvodci” po zvolení stejného čísla začal mluvený komentář k příslušnému místu. Průvodce zájezdu při vstupu do jeskyně domluvil, že jsme dostali průvodce v češtině.





Jeskyně byla dobře osvětlená, smělo se fotit. Postupovalo se celkem rychlým tempem, protože na prohlídku jsme měli vyhrazený jen určitý čas. V jeskyni bylo mnoho krásných míst, které vytvořila řeka Pivka.  Stáří jeskyně je kolem milionu let. 





Je to zas jiná krása přírody, krása minerálů, vody a času. Jeskyně není bez života. Jejím nejvzácnějším obyvatelem je Proteus anguinus (latinsky), človeška ribica neboli lidská ryba slovinsky. A česky macarát jeskynní. 





Toto vzácné, originální stvoření jsme viděli ke konci prohlídky ve velkém akváriu. Byli tam nejméně tři. Nesměli se fotit, protože jsou velmi citliví na změny světla. Pro ty, kdo by chtěli vidět, jak vypadá.Po zadání jeho latinského jména do internetového vyhledávače najdete obrázky i několik videí.





To samé platí i o dnes krátce představené jeskyni. Pro ty, kdo by ji chtěli cestou do Slovinska navštívit, přidávám odkaz na stránky v češtině.

Postojenská jeskyně » Park Postojenské jeskyně - Vítejte na oficiálních stránkách (postojnska-jama.eu)






Žádné komentáře: