sobota 5. října 2024

Slovinsko - první den

Někdy už nevím, o čem psát. Psát dokola pořád o kytkách už je trochu únavné. Tak pro změnu napíšu o naší poslední dovolené ve Slovinsku. Už nějaký rok jsem si prohlížel obrázky nejznámějšího slovinského jezera Bled. Čím déle jsem se na ně díval, tím větší byla chuť vidět to jezero ve skutečnosti. Na jaře jsem usoudil, že nastal ten správný čas a tak jsme zakoupili zájezd v plzeňské CK Intertrans  Krásy Slovinska s pobytem u moře.

Odjížděli jsme z deštivé Plzně ve 22.30. Déšť nepřestával, chvílemi i podstatně zesiloval. 

V autobuse neusnu, a i kdyby se mi to náhodou mělo podařit, měli jsme to “štěstí”, že za námi seděla nějaká paní, která neustále po všechny cesty a přejezdy autobusem úporně a vytrvale kašlala a chrchlala. Asi tak bych si představoval někoho v pozdním stádiu TBC. Aby její oblažování “akustickými vjemy”  nebylo málo, na zpáteční cestě si ona i její manžel po túrách sundavali boty, čímž nás oblažili i “libou vůní” svých nohou. Jsou lidé různí a kdo bude sedět při takových zájezdech za vámi, to bohužel neovlivníte. Na zpáteční cestě už chrchlalo víc lidí, možná z naztuzení, možná i díky baktériím, o které se ta dobrá žena podělila.



Když jsme dojeli do Slovinska, stále pršelo a z avizovaných krás toho moc vidět nebylo. Prvním zastavením byla soutěska Vintgar. To se déšť naštěstí trochu zmírnil. Soutěska je 1600 m dlouhá a na některých místech dosahuje hloubky 250m. Soutěsku během doby vytvořila řeka Radovana.







Na programu by za dobrého počasí byl i výjezd lanovkou na Vogel, odkud měly být krásné výhledy na Bohinjské jezero a Triglav. V mracích a v dešti by toho moc vidět nebylo a tak jsme se alespoň chvíli zdrželi u Bohinjského jezera. Toto ledovcové jezero je největším jezerem Slovinska. Tedy tak úplně ledové není. Teplota vody v létě dosahuje až 22 stupňů Celsia. Na rozdíl od jezera Bled se v něm může koupat všude. Jezero obklopují Julské Alpy.






Po chvilce u jezera jsme se autobusem vydaly dál k vodopádu Savica. Sotva jsme u pokladny jako skupina zakoupili vstupenky, déšť se proměnil v silný liják. U vodopádu se nedalo ani moc fotit, pršelo i vodorovně a voda z vodopádu stříkala až k místu, ze kterého jsme se na něj dívali.






Do autobusu jsem dorazil s úplně promočenými kalhotami a botami. Vršek zachránila nepromokavá bunda a snad i trochu deštník.  Byli jsme rádi, když jsme se před deštěm mohli schovat v autobuse. Ještě raději jsme byli, když jsme dojeli k hotelu Jama, kde jsme se mohli začít sušit. Pan průvodce dojednal, že nám na pokojích v koupelnách zapli topení.

V hotelu nás potom čekala moc dobrá večeře, která byla tak trochu útěchou, že první den to s krásami Slovinska až tak moc nevyšlo.



Abych přece jen nezapomněl na nějakou rostlinu, tak přidám kapradí ze soutěsky Vintgar a brambořík od Bohinjského jezera.





Žádné komentáře: